Poslední zrnko

17. srpna 2017 v 8:00 | Michaela |  TÉMA TÝDNE
Jako rodilá Pražanda se s obilím nedostanu tak do styku jako třeba Janie, která je s přírodou opravdu spjatá, minimálně letošní brigádou. Ne, že bych nevěděla, jak obilí vypadá, občas nějaké pole vidím na výletě se Zuzanou, když jsem dostala nádhernou kytku slunečnic od Prvorozeného uvázanou s obilnými klasy, se zájmem jsem zkoumala druh obilí. Možná ječmen, takový fousatý, ten si pamatuju z básničky Zabloudilo kuřátko od Františka Hrubína.

Moje sestra je skvělá kuchařka a dost mě v lednu na La Palmě jídlem rozmazlovala. Ona ví, na co mě utáhnout. Uvařila například báječnou místní polévku Potaje de trigo, a i když jsem se na pšenici dívala nedůvěřivě, talíř jsem vyjedla do posledního zrnka. Potaje je takový kanárský eintopf, v hrnci je skoro všechno. Pšenice i solená vepřová žebírka se musí namočit den předem. Pšenice i maso (žebírka, kuřecí a hovězí), se vaří zvlášť. Vývary se slijí a doplní vodou, pak tam jde zelenina nakrájené na velké kusy, začíná se sladkou bramborou a mrkví. Následují zelené fazolky, pórek, cuketa, dýně, bílá dýně, kukuřice. Pak se rozmixuje decka bílého vína, olivový olej, tymián, oregáno, cibule, česnek a římský kmín. To dá polévce ten charakteristický šmak. Přidá se kapusta nebo zelí. Nakonec se vloží maso a pšenice.


P.S. Pokud nějaká spřátelená blogerka (případně bloger) zabloudí na La Palmu, ségra zve na okoštování.
 


Komentáře

1 Meduňka Meduňka | Web | 17. srpna 2017 v 8:58 | Reagovat

No to uplně miluju, eintopfy všeho druhu!
:-D :-D :-D Nechceš spřátelit?

2 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 9:01 | Reagovat

[1]: Milá Meduňko,
Ty jsi pro mě už spřátelená... :-D

3 glosator glosator | 17. srpna 2017 v 11:11 | Reagovat

Čte se to i vypadá výýýborně ... pšeničný eintopf po španělsku :-)

4 Eliss Eliss | Web | 17. srpna 2017 v 11:28 | Reagovat

Obilí já můžu! 8-)

5 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 13:02 | Reagovat

[3]: Milý Glosátore,
jak jsem včera dvakrát zmokla, po polévce se mi vyloženě zastesklo... :-)

6 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 13:03 | Reagovat

[4]: Milá Eliss,
tak šup pro pšenici a k plotně... :-)

7 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 13:13 | Reagovat

To je ten depresivní článek, ju? :D Takový depresivní eintopf! Já bych si asi nepochutnala, na mě to vypadá moc... zdravě.

Zabloudilo kuřátko je z mých nejoblíbenějších, dodnes si ji pamatuji :)

8 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 13:19 | Reagovat

[7]: Milá Martinko,
depresivní článek teprve přijde, zatím se ho snažím naředit... 8-O

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 17. srpna 2017 v 13:30 | Reagovat

Určité bych ochutnala, kdyby někdo nabídl 😁 Pracné to je celkem dost, ale kdyby mě někdo hostil ....😂

10 Aliwien Aliwien | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 13:35 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, ale já bych tu pšenici musela vynechat.

11 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 14:00 | Reagovat

[9]: Milá Evo,
ségra není líná (narozdíl ode mě), dokáže se vaření dobrého jídla věnovat hodiny.. :-) Dělala třeba zapečené artyčoky, ty byly taky moc dobré.

12 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 14:01 | Reagovat

[10]: Milá Aliwien,
to bych článek nemohla nacpat do TT... :-D

13 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 17. srpna 2017 v 14:41 | Reagovat

Škoda, že mě Egoped takhle daleko na výlet nevezme!:)

14 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 17. srpna 2017 v 14:44 | Reagovat

Tak ne, prý z toho mám Egopeda vyškrtnout. Škoda, že se na takhle daleký výlet nevezmu:).

15 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 14:44 | Reagovat

[13]: Milá Bloudičko,
to je vážně škoda, Otyl by určitě kulinářské umění mé sestry ocenil... :-)

16 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 14:51 | Reagovat

[14]: Je to daleko, nalákáme ségru sem... ;-)

17 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 17:31 | Reagovat

[10]: Mluvíš (píšeš) mi z duše. :-) Ale kamut bych snesla. :-)

18 dinosaurss dinosaurss | Web | 17. srpna 2017 v 18:07 | Reagovat

Už ten název zní slibně. Takový ten německý eintopf po Španělsku s nádechem Česka, to vypadá tak lákavě. :-)

19 Atheira Atheira | Web | 17. srpna 2017 v 18:27 | Reagovat

Nebylo by rychlejší napsat, co v tom hrnci není? :D

20 padesatka padesatka | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 19:44 | Reagovat

[19]: Sběračka... :-D

21 beallara beallara | Web | 18. srpna 2017 v 11:42 | Reagovat

Já jsem zažila La Palmu a její kuchyni, mám naježděno, ale nejlépe jsem se najedla právě tam.To co oni dokáží, tak to je neuvěřitelné. Jednak ta pestrost, kombinace, budu na to vzpomínat do konce svých dní. a pokud je to v domácích podmínkách, musí to být zážitek. :-P  :-P

22 padesatka padesatka | E-mail | Web | 18. srpna 2017 v 17:40 | Reagovat

[21]: Milá Blondýnko,
tak kdybys zase na La Palmu vyrazila, víš, kde Tě s láskou pohostí... :-)

23 Iris Iris | E-mail | Web | 18. srpna 2017 v 18:16 | Reagovat

Úplně cítím tu vůni :-)

24 sugr sugr | E-mail | Web | 19. srpna 2017 v 8:36 | Reagovat

Jako rodilá holka z Moravy...,
nejvíc mi chutnala Feijoada! ;-)

25 padesatka padesatka | E-mail | Web | 19. srpna 2017 v 11:27 | Reagovat

[23]: Milá Iris,
to byla taková dobrota, že si tu sama slintám na noťas... :-)

26 padesatka padesatka | E-mail | Web | 19. srpna 2017 v 11:29 | Reagovat

[24]: Milá Sugr,
vygůglila jsem si recept a jídlo vypadá taky zajímavě, v pěkné misce a já moc ráda jím z misek jenom lžící... :-)

27 Intuice Intuice | E-mail | Web | 20. srpna 2017 v 21:04 | Reagovat

Určitě bych ráda okoštovala. Když jsi to tak báječně vylíčila. :-P  :-)

28 padesatka padesatka | E-mail | Web | 21. srpna 2017 v 8:46 | Reagovat

[27]: Jenže ta ségra je FAKT z ruky... :-(

29 Cecílie Cecílie | Web | 21. srpna 2017 v 21:25 | Reagovat

No nevím, jestli to jako důvod, že chci na La Palmu bude stačit, ale zkusím to:)

30 padesatka padesatka | E-mail | Web | 22. srpna 2017 v 9:12 | Reagovat

[29]: Milá Cilko,
ona každého odradí ta dálka a fakt, že na La Palmu není z Prahy přímý spoj. Já v lednu letěla z Berlína.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama